Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Testy

5. 2. 2007
Pravidlá

1. Musíte mať psa, staršieho ako jeden rok, ktorý s Vami býva viac ako 3 mesiace.

2. Test by mal byť hrou pre vášho psa a aj pre vás.

3. Nehovorte nerozhodne, nemajte nahnevaný hlas, nechovajte sa znechutene ale ani vzrušene.

4. Test môžete urobiť raz, maximalne dvakrát a zrátajte počet bodov

5. Test môžete vykonať časovo nezávisle a v akomkoľvek poradí. Pretože väčšinou ide o odmenu prostredníctvom jedla,bude lepšie ak bude pes nenajedený a nesmie byť ani unavený. Oba tieto faktory pôsobia demotivujúcu a znižujú jeho IQ skóre.  

TEST 1: 

JEDLO POD PLECHOVKOV

Nasledovný test dokáže schopnosť psa riešiť problémy.  

Predmety, ktoré potrebujete na vykonanie tohoto testu

  • Prázdna čistá plechovka, od kávy atď..
  • Nejaké super lákavé maškrty, ktoré váš pes miluje jesť.
  • Stopky, alebo nejaké hodinky, ktorými dokážete presne odmeriať čas za aký pes splnil úlohu. 

Ako vykonať test?

  1. Ako prvé posaďte psa, ak sa chce postaviť budete potrebovať niekoho, kto ho podrží za obojok.
  2.  Potom ukážte psovi pochúťku a nechajte ho aby ju očuchal.
  3.  Položte pamlsok na zem, za úplnej sústredenosti sa psa. Dodržte vzdialenosť asi dvojmetrovej vzdialenosti a postavte na pochúťku plechovku.
  4. Začnite stopovať a povzbudzujte psa aby hladaľ jedlo.  

BODY:  

Ak pes udrel do plechovky a dostal sa k pamlsku do 5 sekúnd - 5 bodov 

Ak pes udrel do plechovky a dostal sa k pamlsku za 5 až 15 sekúnd - 4 body  

Od 15 do 30 sekúnd - 3 body 

Od 30 do 60 sekúnd - 2 body 

Ak pes čuchá okolo plechovky, ale nedosiahol pamlsok do 60 sekúnd - 1 bod  

TEST 2: 

PES POD UTERÁKOM

Toto je o niečo tažšia úloha.

Predmety, ktoré potrebujete na vykonanie tohoto testu

  • veľkú osušku alebo uterák na kúpanie
  • stopky na presné určenie času za aký pes zvládol úlohu 

Ako vykonať test?

  1. Pes musí byť čulý, úplne prebudený a aktívny.
  2.  Nechajte psa aby očuchal uterák.
  3. Rýchlym hladkým pohybom prehoďte uterák cez psovu hlavu tak, aby bola jeho hlava a plecia úplne zakryté.
  4. Začnite stopovať a pozorne psa sledujte.  

BODY  

Ak sa dokázal sám zbaviť uteráku za 5 sekúnd a menej – 5 bodov

Ak sa dokázal sám zbaviť uteráku od 5 do 15 sekúnd – 4 body 

Ak sa dokázal sám zbaviť uteráku od 15 do 30 sekúnd – 3 body

Ak sa dokázal sám zbaviť uteráku od 30 do 60 sekúnd – 2 body

Ak sa sám nedokázal oslobodiť za viac ako 60 sekúnd – 1 bod  

TEST 3: 

DOKÁŽE VÁŠ PES ROZPOZNAŤ ÚSMEV?

Toto je test socializácie.  

Všetko čo potrebujete k tomuto testu je

  • chuť usmiať sa

 

Ako vykonať test?

  1.  Dajte niekomu chytiť psa asi 2m od vás.
  2.  Nekážte psovi sadni, alebo ľahni nedávajte mu žiaden povel.
  3. Uprene hľaďte psovi do tváre – keď sa váš pes na vás pozrie, mlčky sa usmejte asi na sekundy a potom sa usmejte najširšie ako to len viete, pričom pustite psa.  

BODY  

Ak váš pes k vám pribehol, alebo prišiel s krútiacim sa chvostom - 5 bodov 

Ak pes prišiel pomaly kúsok smerom k vám, ale nekrútil chvostom - 4 body 

Ak sa váš pes postavil alebo posadil ale nepohol sa smerom k vám - 3 body 

Ak sa pohol iným smerom ako ste vy - 2 body 

Ak u psa nepozorujete žiadne zaujatia - 1 bod  

TEST 4: 

JEDLO POD UTERÁKOM

Tento test je veľmi obtiažny čo sa týka jeho vyriešenia, kladie nároky na schopnosť vyznať sa v pohyblivom objekte.

Všetko čo potrebujete je

  • Uterák, alebo utierka.
  •  Pamlsok z pevnej substancie, vhodná je napr. piškóta.
  • Stopky na meranie času.  

Ako vykonať test?

  1. Posaďte psa, ak sa chce postaviť budete potrebovať niekoho, kto ho podrží za obojok.
  2.  Ukážte psovi pochúťku a nechajte ho aby ju očuchal.
  3.  Položte pamlsok na zem, za úplnej sústredenosti sa psa. Dodržte vzdialenosť asi dvojmetrovej vzdialenosti.
  4. Ak sa pes uprene pozerá, môžete jedlo zakryť uterákom. 
  5. Začnite merať čas a povzbudzujte psa aby hľadal jedlo.  

BODY

Ak váš pes hľadá a nájde jedlo za 15 sekúnd alebo menej – 5 bodov 

Ak váš pes hľadá a nájde jedlo od 15 do 30 sekúnd – 4 bodov

Ak váš pes hľadá a nájde jedlo od 30 do 60 sekúnd – 3 bodov 

Ak sa pokúsil nájsť jedlo ale vzdal sa – 2 body

Ak sa ani len nepokúsil jedlo hľadať v priebehu 2 minút – 1 bod  

TEST 5: 

VYBERANIE SPOD BARIÉRI 

Toto je test ako váš pes dokáže riešiť problém a akú má schopnosť manipulácie.

 

Všetko čo potrebujete je 

  • Musíte si vytvoriť stôl, taký nízky aby pod neho pes nemohol strčiť hlavu. Môžete ho urobiť z tehál, alebo kníh a dosky
  • Pamlsok pevnej substancie, napr. piškóta.
  • Stopky. an meranie času. 

Ako vykonať test?


  1. Uistite sa že pes je neďaleko a že vás pes pozoruje.
  2. Ukážte mu pamlsok a nechajte ho aby ho očuchal.
  3. Za úplnej sústredenosti sa psa položte pamlsok pod stôl tak aby ho pes nedočiahol nosom.
  4. Odštartujte čas a povzbudzujte sa aby hľadal jedlo.  

BODY

Ak sa psovi podarilo labkou dočiahnuť jedlo za 60 sekúnd alebo menej - 5 bodov 

Ak sa psovi podarilo labkou dočiahnuť jedlo za 1 až 3 minuty - 4 body 

Ak pes využíva k dosiahnutiu papuľu a nedarí sa mu to a ak použil labku ale napr. zasunul pamlsok ešte ďalej pod stôl do 3 minút - 3 body  

Ak pes využíva k dosiahnutiu len papuľu a ak vôbec nepoužil labku do 3 minút- 2 body  

Ak váš pes nemá záujem pamlsok dosiahnuť do 3 minút - 1 bod  

TEST 6: 

POZNÁ VÁŠ PES SVOJE MENO? 

Toto je test chápania ľudskej reči.

Všetko čo potrebujete je:

  • Schopnosť rozprávať slová, ako “chladnička” atď...
  • Pes musí mať svoje meno. 

Ako test vykonať

  1. Usaďte psa pohodlne asi 2 metre od vás.
  2. Tónom hlasu akým ho privolávate naňho zakričte "chladnička",...

 

BODY

Vyslovujte rôzne slová. Ak pes urobí ihneď náznak pohybu smerom k vám - 2 body 

Ak neprichádza, vyslovujte rôzne slová okrem jeho mena. Ak príde po niekoľkých slovách. - 3 body  

Ak pes stále nereaguje, vyslovte jeho meno. Ak pes príde alebo naznačí že ide, pričom dovtedy bez záujmu sedel/stál - 5 bodov 

Ak pes neprichádza, vyslovte jeho meno po druhý krát. Ak zareaguje 4 body  

Ak pes vôbec nepríde aj napriek tomu, že ho voláte menom - 1 bod  

CELKOVÉ VYHODNOTENIE:

Spočítajte body za jednotlivé testy a pozrite sa, či máte doma génia, alebo len psíka na muckanie.  

BODY

Viac ako 25 bodov... Váš pes je génius 

15 - 25 bodov.... Váš pes je pohotový, ale na Harvard nepôjde 

5 - 15 bodov......Váš pes nie je príliš múdry, ale určite je veľmi rozkošný 

Menej ako 5 bodov... Miesto Vášho psa je na gauči, nerušte ho 

VYNÁLEZCA TESTU: 

Test vynašiel pán  Doktor Stanley Coren, profesor a psychológ na Univerzite British Columbia, vážený cvičiteľ psov a autorita čo sa týka psej inteligencie. Kniha “Psia inteligencia” - 'The Intelligence of Dogs' od Stanley-ho Coren-a, bola vydaná vydavateľstvom Hodder Headline, v Londíne v roku 1994.  

NA ZÁVER: 

Môžu ľudia zvýšiť IQ u svojich psov učením?
Professor Stanley Coren: "Ano, vylepšujete IQ u vašich psov rovnako, ako zvyšujete IQ u vašich detí. Je to tým že s nimi neustále komunikujete a tým, že získavajú s vašou pomocou mnoho skúseností. Psychológovia hovoria o dvoch druhoch inteligencie, jedna je daná človeku od narodenia a druhá je tzv. vycibrená vekom alebo vykrištalizovaná, tak je to aj u psov. Inteligenciu vášho psa cibríte hrou, mnohými vecami ktoré ho učíte, tým že ho dostanete do rôznych sytuácií a on sa potom naučí zvládnuť všetko lepšie a jednoduchšie."



Vy a váš pes

TEST:   

Neviete či máte dostatočné vedomosti o svojom štvornohom priateľovi? 

Chystáte sa kúpiť si psíka a neviete či máte dostatočné vedomosti o psoch? 

Tak práve pre Vás je nasledujúci test.  

 

1. Dvojmesačné šteniatko kŕmime: 

a) päťkrát denne  

b) dvakrát denne  

c) raz za deň

 

2. Rozhryzené topánky a obhryzený nábytok považujem za: 

a) nepríjemnosť  

b) strašnú tragédiu  

c) smiešne maličkosti

 

3. Vadia alebo nevadia vášmu psovi blchy? 

a) Nevadia, zvykne si na ne. 

b) Vadia rovnako ako aj ostatné parazity. 

c) Nevadia keď je to jedna alebo dve blšky.

 

4. Je pravda že ženy a psi majú vchádzať do dverí ako prví?  

a) Áno. 

b) Prvý idú psi, žene gentlmen dvere otvorí. 

c) Nie, nie je to pravda.

 

5. Ako často vášho miláčika kúpete? 

a) Pokiaľ možno čo najmenej, len pri hrubom zašpinení. 

b) Hneď ako zacítim, že smrdí. 

c) Každý týždeň, spolu s nami.

 

6. Obliznutie môjho miláčika: 

a) nestrpím. 

b) vydržím. 

c) opätujem, veď jeme spolu z jednej misky

 

7. Pri viacnásobnom vysvetľovaní problémovej veci a ustavičnom nepochopení:  

a) sa dokážem poriadne naštvať a rozzúriť.  

b) ma to nahnevá ale vysvetľujem vec odznovu.  

c) vysvetlim vec znovu, jednoduchšie, bez hnevu. 

 

8. Ten kto si psa kúpil, ale ho nezvláda:  

a) mal by ho darovať za symbolickú cenu skúsenému cvičiteľovi. 

b) mal by sa obrátiť na skúseného cvičiteľa pre dané plemeno, začať sa psovi venovať trpezlivo a naplno a výsledok sa dostaví.  

c) nájde preňho miesto aj starostlivosť v útulku.

 

9. Očkovanie psa: 

a) považujem za zbytočné, keď je pes na dedine priviazaný o búdu.  

b) proti besnote je dôležité, ostatné očkovania nemajú veľký význam. 

c) proti besnote nestačí.

 

10. Dospelého psa kŕmime: 

a) granulami.  

b) varenou vyváženou stravou.  

c) s granulami do ktorých vmiešame mäso a vitamíny.  

 

Po sčítaní správnych odpovedí si prečítajte ako ste v našom teste obstáli.  

Správne odpovede: 

1 – A 5 – A  9 - C 

2 – A 6 – B  10 - A 

3 – B 7 - C 

4 – C 8 - B   

Výsledok:  

8-10 bodov : Vynikajúci výsledok. Ak psa vlastníte, váš miláčik je štastný a oceňuje vaše vedomosti, trpezlivosť a perfektnú starostlivosť. Ak si psíka plánujete kúpiť, kľudne tak urobte, máte dostatok trpezlivosti a vedomostí pre výchovu vášho roztopašného spoločníka. 

5-7 bodov : Niektoré informácie potrebujete upresniť. Dá sa to napraviť. Ak sa chystáte kúpiť si psíka pripravte sa na jeho príchod. Ak ste nikdy predtým psíka nemali a prečítali ste už všetku dostupnú literatúru, môžete zájsť napríklad do miesteho útulku a pomôcť vyvenčiť nejakého zo psíkov. Psíkom pomôžete a oni pomôžu zase vám, nadobudnúť vedomosti o ich živote, správani, gestikulácii.  

0-4 body : Vaše znalosti majú veľké medzery. Pred kúpou šteniatka nevynechajte čítanie odbornej kynologickej literatúry, prípadne navštevujte rôzne stránky na internete. Rovnaké odporučenie platí aj keď psíka už vlastníte.





Aký múdry je váš pes?

Pri každej otázke vyberte len jednu odpoveď. Výsledky vám prezradia, ako váš miláčik dopadol.   

1.) Počkajte, až sa na vás pes pozrie a predstierajte, že ste si do ruky vzali niečo k zjedeniu a že jete. 

  1. Pes vás uprene pozoruje, ako by ste naozaj jedli  
  2. Začne preskúmávať miesto, odkiaľ ste domnelú pochúťku vzali  
  3. Nejaví žiadny záujem  
  4. Zrejme si uvedomuje, že všetko je len ”ako” 

2.) Čo váš pes urobí, keď narazí na plot alebo inú prekážku, ktorú nedokáže preskočit? 

  1. Rozbehne sa pozdĺž plotu a hľadá, kadiaľ by prešiel  
  2. Pustí z hlavy svoj pôvodný cieľ a beží inam  
  3. Skúsi sa podhrabať alebo sa na druhú stranu dostať niejakým iným spôsobom  
  4. Počká, až ho prenesiete  

3.) Rozozná váš pes niekteré zo slov: večera, veterinár, postel, dovidenia (v podobe, v akej  ich obvykle hovoríte), pokiaľ ano, koľko? 

  1. Tri alebo štyri  
  2. Dve  
  3. Jedno  
  4. Žiadne  

4.) Ako váš pes reaguje, keď počuje, že sa v kuchyni pripravuje jedlo? 

  1. Okamžite pribehne  
  2. Pribehne, len keď má veľký hlad alebo je zvedavý  
  3. Nič nepozná, pokiaľ to nerobíte priamo pred ním  

5.) Váš pes je pri dverách a zvonku počuje neznáme zvuky. Aká je jeho prvá reakcia? 

  1. Začne štekať a vrhať sa na dvere  
  2. Nevenuje im pozornosť  
  3. Utíši sa a pozorne počúva  

6.) Ako sa obvykle chová váš pes, keď na prechádzke stretnete oveľa väčšieho psa? 

  1. Beží k nemu a začne mu chňápať po nohách a štekať  
  2. Začne zúrivo štekať alebo vrčať, ale z bezpečnej vzdialenosti  
  3. Uhne mu z cesty  
  4. Opatrne se k nemu priblíži, ako keby sa chcel hrať  

7.) Venčíte psa na vodítku. Čo urobí, keď prídete k frekventovanej ceste? 

  1. Zastaví sa na chodníku a pozrie sa, či môže bezpečne prejsť  
  2. Spoľahne se na vás a počká, až vykročíte  
  3. Pokračuje v ceste, pokiaľ ho nepritiahnete za vodítko  

8.) Prestanete sa so psom hrať, ale on by chcel ešte pokračovať. Ako vám to dá najavo? 

  1. Začne ticho vyť  
  2. Pokúsi sa vás zatiahnuť späť do hry  
  3. Vrčí  

9.) Pamätá si váš pes ľudí, ktorí k vám chodia len občas? 

  1. Nie  
  2. Ano, hlavne tých, ktorí naňho  
  3. Niekdy  
  4. Nie, ale akonáhle mu dajú niečo k zjedeniu, začne sa chovať, ako by si ich pamätal  

10.) Pes sa chce napiť, ale miska na vodu je prázdna. Čo urobí? 

  1. Čaká, až si toho všimnete  
  2. Nájde si iný zdroj vody, napr. záchodovú misu alebo kaluž.  
  3. Nájde vás a začne vyť  
  4. Privolá vás k miske, aby ste videli, že v nej nič nieje  
  5. Sadne si k miske a začne vyť  

11.) Pristihnete psa, keď robí niečo, čo nesmie. Vie, že je zle. Ako sa zachová? 

  1. Zvesí uši a chvost, zatvári sa previnilo a odíde preč  
  2. S vystrašeným výrazom utečie  
  3. Utečie, ale evidentne si z toho nič nerobí  
  4. Prikrčí sa pred vami  

12.)Ako sa chová váš pes v novom prostredí? 

  1. Preskúma každý kútik  
  2. Prejaví miernu zvedavosť  
  3. Zaujíma ho len, čo dostane k večeri  

 

 

Hodnotenie 

  A B C D E

1.)

2

3

1

4

0

2.)

4

1

2

2

0

3.)

4

3

2

1

0

4.)

3

3

1

X

0

5.)

2

1

3

X

0

6.)

1

3

4

2

0

7.)

4

3

1

X

0

8.)

2

3

1

X

0

9.)

1

4

3

2

0

10.)

1

4

3

4

2

11.)

4

2

1

3

0

12.)

3

2

1

0

0

 

A čo ten Váš?

Počet bodov

Kategória

14 bodov a menej

Beznádejný prípad

15 až 18 bodov

Žiadna sláva

19 až 23 bodov

Podpriemerný

24 až 27 bodov

Priemerný

28 až 31 bodov

Lepší priemer

32 až 37 bodov

Chytrý

38 až 41 bodov

Psí génius

Obvykle dosahujú v tomto teste 24 až 27 bodov. Plného počtu dosiahol len špeciálne vycvičený policajný pes.




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

radu prosim

(MaTvAs, 9. 9. 2016 21:37)

nevie niekto ze ci je kupiracia zakazana?

ahoj

(lila, 24. 3. 2012 11:46)

odkial mas tie obraky z prveho testu lebo mam presne tau istu izbu zariadenu ako tam na tych obrazkoch

PPPPPPPSSSSSSSYYYYYYY

(Laura, 29. 1. 2012 17:29)

;) MILUJEM PSOV ;)

testy

(sasqa, 28. 1. 2011 19:07)

su to super testy a milujem psov strasne :)

haw haw

(angel, 26. 2. 2010 10:51)

Moj havo ma 37 :D krasa a to sa mu skoro vobec nevenujem :D

Priemer- chytrý

(Vikča, 13. 1. 2010 18:55)

moj havo mal 33 takže mám chytrého čivaváka

moj psiiiiiiiiiii kamarat

(heri, 28. 11. 2009 12:41)

pes je ten najlepsi kamarat akeho mozem mat ten vam spriiiijemni celucicky zivot tak si ho kupte je to super psikov mam moc rada moc

JA a MOJ PSIK

(Gwik, 21. 4. 2009 19:14)

milujem psovvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv